Konusu:

“Kişisel gözlem ve deneyimleriniz ışığında, lise öğreniminin size ilerideki yaşamınız için kazandırdıkları hakkında ne düşünüyorsunuz?”

 

Yazar Rumuzu: liseli0000

 Eser Sıra Numarası: 17012024eser01


                                                                                           LİSEDEN GELECEĞE

       Ağaçların, muazzam görüntüsüyle sokakları şenlendirdiği, güneşin ışıl ıșıl  parıltısıyla insanların yüreğini ısıttığı bir sonbahar sabahıydı. Doğanın güzelliğine perde çekmiş dört duvar arasında, uyku dolu gözler ile sabahın ilk saatlerinde coğrafya dersi işliyorduk. Sınıftaki öğrenciler sıkılmış olmalı ki uflayıp pufluyor, dersin bitmesi için dakikaları sayıyorlardı. Ben de çok bunalmıştım. Yoğun, anlaması güç, daha önce karşılaşmadığımız yabancı kavramları içeren bir konuydu öğretmenimizin anlattığı.   Dersin sonlarına doğru öğretmenimizin karmaşık bir kelimenin tanımını yaptığı esnada arka sıralardan bir ses yükseldi. "Bu öğrendiklerimiz gerçek hayatta ne işimize yaracak ? " İstisnasız her derste, çoğu zaman boş yere zamanın geçmesi amacıyla sorulan bir soruydu. Dersin sonlarına doğru sorulduğu için pek dikkate alınmadı. Duyulan zil sesiyle tüm sınıf kafesinden uçan bir kuşmuşçasına özgürlüğün  verdiği mutlulukla bahçeye çıktı. Sınıfta tek başıma kalmıştım. Daha önce onlarca belki de yüzlerce kez duymuştum bu soruyu. Fakat bu sefer ne kadar derin bir soru olduğunu ve altında daha birçok  soru barındırdığını anladım. İşte o gün sorgulamaya başladım. Derslerde öğrendiğimiz bilgiler gerçek yaşantımızda bizlere fayda sağlayacak mıydı ? Lise döneminde dersin yanı sıra ne gibi deneyimler elde edecektik ? Lisede edindiğimiz bu deneyimler gelecek yaşantımızda bizlere ne tür olanaklar sağlayacaktı ?

       Pencere kenarına dikilmiş, derin düşüncelere dalmıştım. Eminim ki lise hayatı çoğu öğrenciye karmaşık geliyordur. Onlarca ders, yüzlerce konu, binlerce bilgi... Bunların öğretilmesinin en temel nedeni gelecek hayatımızın belirlenmesine yönelik en büyük ve en önemli adım olan o mühim sınavda başarılı olmak. Gireceğimiz sınav hakikaten çok önemli. Birçoğumuzun hayalleri ancak o sınavla mümkün olabilir. Gelecekte refah içinde yaşamak istiyor, sevdiğimiz işi yaparak mutlu bir yaşam sürdürmeyi diliyorsak bunu ancak lisede bize öğretilenleri anahtar olarak kullanıp girdiğimiz sınavda kapıyı aralayarak sağlayabiliriz. Bu düşüncelerden yola çıkarak anladım ki ilerideki sıfatımızı, yaşamımızı sürdürürken ne denli mutlu olacağımızı lisede edindiğimiz bilgiler ışığında belirleyecektik. Peki sınavdan sonra ne olacaktı ? Bu bilgiler yine yaşantımıza fayda sağlayacak mıydı ?

        Yıllar geçip amacımıza ulaştığımızda belki de lisedeki bilgilerin çoğu uçup gidecek, ya da hiç farkında olmadan o bilgiler ışığında hayatımızı sürdüreceğiz. Hangisi olacaktı ? Bir anda aklıma babam ile yaşadığım bir olay geldi. Babam ortaokul mezunuydu. Çalışma hayatına atıldığı için liseyi okuyamamıştı. Buna rağmen yılların azmiyle usta bir marangoz olmuştu. Bir gün okul çıkışı babamın yanına gittiğimde karalar bağlamış bir halde oturduğunu gördüm. Genelde işle ilgili bir sıkıntı olduğunda bu şekilde görünürdü. Yanına gidip ne olduğunu sorduğumda yeni bir iş aldığını fakat bir türlü istediği ölçüde malzemeyi kesemediğini söyledi. Diğer marangoz arkadaşlarına da sormuş fakat bir türlü işin içinden çıkamamış. Nasıl bir şekil kesmesi gerektiğini sorduğumda telefonundan mobilyanın fotoğrafını gösterdi. Aslında çözüm çok basitti. Gösterdiği şekil bir silindirdi. Yapması gereken şey basit bir işlemle hacim hesaplamaktı. Anladım ki π'ye doğru değeri verememiş, bu nedenle de doğru ölçüde parça kesememişti. Ufak bir yardımla babamı bu bataklıktan çıkarmıştım. Onlarca ustanın bulamadığı çözümü bir lise öğrencisi bulmuştu. Aradaki tek fark lisede öğretilen bilgilerdi. Aklıma getirdiğim bu örnekle anladım ki lisede öğrendiğimiz bilgiler uzun yıllar bizimle birlikte yaşayacaktı. Adeta bir elma yiyorduk. Belki şu an için vücudumuzda hiçbir farklılık yoktu ama vitamin yavaş yavaş içimize işliyor gelecekteki bağışıklık sistemimize zemin hazırlıyordu. Lisede önemsenmeyen, yıllar sonra unutulup gideceği zannedilen bilgiler hiç beklenmedik bir anda kapımızda belirecekti. Bu bilgiler iş hayatında, günlük yaşamda bizlere pek çok avantaj sağlayacak. Peki karakterimizin, yaşamımızın şekillenmesinde lise döneminin bir etkisi var mıydı ?

   Lisede derslerde edindiğimiz bilgilerin yanı sıra pek çok ahlaki bilgi ediniyorduk. Üslubumuz, kişilik özelliklerimiz, öğretmenlerimizin davranışlarımızdan yola çıkarak bize doğruyla yanlışı öğretmesiyle şekilleniyordu. Kazandığımız bu ahlaki bilgi ve doğru üslup sayesinde parmakla gösterilen bireyler olabiliriz. Çoğu derste bize öğretilen problem çözme yeteneğiyle günlük yaşantımızda karşılaştığımız sorunların üstesinden gelebiliriz. En önemlisi de lisede attığımız altın adımlarla gelecekte elmas değeri görebiliriz. Lisedeki tüm deneyimler ışığında yaşamını sürdüren bireyler olursak işte o zaman gelecek bizim ve ülkemiz için aydınlık olacak demektir.



önceki eser / sonraki eser