Konusu:

“Kişisel gözlem ve deneyimleriniz ışığında, lise öğreniminin size ilerideki yaşamınız için kazandırdıkları hakkında ne düşünüyorsunuz?”

 


Yazar Rumuzu: fiyakalı6500

 Eser Sıra Numarası: 06022024eser01


EĞİTİM 



Eğitim ülkemizde büyük bir öneme sahiptir. Ülkemizdeki bireylerin gelişmesinde eğitimin başarılı olabilmesi için yetkililer gerekli olanları düşünürler. Bu yüzden ülkemizde zorunlu bir eğitim sistemi var. İnsanların bunu istekli ve mutlu bir şekilde sürdürebildikleri sürece etkili olur. Aksi takdirde isteksiz okula giden kişi okula gitmeyen kişiyle aynı seviyede olur. O yüzden zorunlu olduğu için değil kendimizi iyi yetiştirmek ve bir şeyler başarmak istediğimiz için okula gitmeliyiz. 


En önemli eğitim ilkokulda başlar. İlkokulda öğrendiğimiz okuma- yazma hayatımızın geri kalanı için çok önemlidir. Çünkü okuma-yazma bilmemiz insanlar ile olan iletişimimizi kolaylaştırır. Ortaokula geldiğimiz zaman hem çocukluğumuzu yaşarız hem de yetişkin olmaya dair adımlar atarız. Liseye geldiğimizde ise her şey bambaşka olur. Bir bakmışsınız ki çocukluk bitmiş ve bir yetişkin olmuşuz. İlkokuldan beri gördüğümüz bu eğitim bize ve gelecekteki hayatımıza çok şey katar. Özellikle lise eğitinde öğrendiklerimiz: özgüvenli olmak, dürüst olmak, doğru karar verebilme gibi özelliklere sahip oluruz. Okuyan insan neyi, ne zaman ve nasıl yapacağını iyi bilir. Herhangi bir karar almadan önce iyice düşünür, kendinin ölçer ve tartar. Ondan sonra kararlar alır. Bir insan günde sadece dört saat uyuyarak ve geri kalan yirmi saatini de ders çalışarak geçirebilir mi? Evet geçirebilir. Eğer bu kişi gelecekte bir şeyler başarmak istiyorsa, kendini geliştirmek istiyorsa ve kendinden de eminse yapar. Cemal Nar’ın ‘’Okuduğun Kadarsın’’ adlı kitabının isminde yola çıkacak olursak okuduğun kadarsın yani ne kadar okursan o kadarsın. Bir insan kendini ne kadar çok geliştirirse ne kadar çok yol kat ederse o kadardır. Buna örnek olarak da şunu söyleyebilirim: 1969 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesinden birincilikle mezun olan Aziz Sancar’ın başarıya ulaşmak için uyguladığı yöntemdir: ‘’4 saat uyumak 20 saat ders çalışmak’’  Aziz Sancar’a göre başarının sırrı şudur: ‘’ Bilimde başarılı olmak için hem çok çalışmak hem de çok okumak gerekir.’’ Bu sözler eğitimin bizim ne kadar önemli olduğunu apaçık belirtiyor.  


Aynı şekilde eğitim görmeyen birini de düşünürsek birçoğu okul okuma fikrine karşı çıkar. Ancak ben onlar gibi düşünmüyorum. Bence eğitim için okul çok önemlidir. Okul okumayanlar eğitimin gereksiz olduğunu düşünüyorlar. Ve bunun zararını fazlasıyla da görüyorlar. En basitinde bir mesaj yazarken bile birçok imla hatası yapıyorlar. Bu yüzden de akılarında geçeni sözcüklere tam ve doğru olarak aktaramıyorlar.  Sağlıklı bir iletişim kuramıyorlar. Bazen de bir işe girecekleri zaman özgeçmiş dosyasını nasıl oluşturacaklarını bilmiyorlar. Bence okumayan insan çoğunlukla cahil olur. Cahil insanlar okumuş insanlara kıyasla değişime daha kapalı olurlar. Dünyadaki ve çevrelerindeki değişimlere daha zor veya geç ayak uydururlar. Bu tür insanlar sabit fikirli olurlar ve onların fikirlerini değiştirmek yada önyargılarını kırmak atomu parçalamadan daha zor olabilir. 


Okulun, okumanın ve kaliteli bir eğitim almanın önemi çok büyük ve bu yazdıklarımı ancak iyi eğitim almış biri anlayabilir. İşte eğitimin asıl önemi budur. Okumuş bir insanın diksiyonu, çevresinde olup bitenleri anlamlandırabilme kapasitesi, düşünceleri, davranışları, olaylara bakışı… çok iyi bir şekilde olur. Eğitimin bize kattığı çok şey vardır. Bize sadece herhangi bir dersin eğitimini değil aynı zamanda bir hayat eğitimi de verir. Hayatımız boyunca nerede ne zaman nasıl davranacağımızda eğitimini alıyoruz aynı zamanda. O yüzden okuyanla okumayan hiçbir zaman bir olmaz. 



önceki eser / sonraki eser