Konusu:

“Kişisel gözlem ve deneyimleriniz ışığında, lise öğreniminin size ilerideki yaşamınız için kazandırdıkları hakkında ne düşünüyorsunuz?”

 

Yazar Rumuzu: dani7390

 Eser Sıra Numarası: 27022024eser07



                                                                                   LİSEDE ÖĞRENİYORUM


               Lise dönemi sadece akademik kariyer basamaklarından biri değildir, kendimizi tanımamızın en sancılı dönemlerinden biridir. Zevklerimizi, yeteneklerimizi, ilgi alanlarımızı keşfetmemizi sağlar; ruhumuzun karanlığıyla karşı karşıya kalmamıza ve belki de bundan korkmamıza neden olur.

Liseye başladığımız ilk an aslında yeniden doğmuş gibi oluruz. Artık çocuk olmaktan çıkmaya başlar ve hayata atılmış sayılırız. Hiç tanımadığımız insanlar, duymadığımız düşünceler… Arkadaşlar edinir, fikir alışverişleri yaparız; bambaşka hayatlar görürüz. Gerçek aşkı bulabiliriz mesela. Lisede sadece yaşıtlarımızdan ders almayız. Bizden yaşça büyük ve deneyim sahibi öğretmenlerimiz de gelişimimizde büyük rol oynar. Kimimizin yeteneklerini keşfeder, kimimizin dertlerine ortak olur bu öğretmenler. Yani bulunduğumuz arkadaş çevresi kadar bir öğretmen bile hayatımızı değiştirebilir.

 

Lise hayatı meslek seçimlerimizin kapısıdır. Burada keşfettiğimiz yeteneklerimize, ilgilerimize göre meslek seçimi yaparız. Bu süreç oldukça zorludur. Duygusal açıdan zorlandığımız da bir dönemdir. Çünkü artık üniversite sınavına hazırlanmamız gerekir. Bu süreçte bize destek olan ailemiz, arkadaşlarımız, öğretmenlerimiz vardır. Fakat en çok kendimize güvenmemiz gerekir. Aslında özgüven de bizim lise hayatımızda edindiğimiz en güzel özelliklerimizden birisidir. Lisede kendimizi ne kadar geliştirir ve kendimizi ne kadar tanırsak  üniversite ve meslek hayatımızda hatta özel hayatımızda o kadar özgüvenli bir insan oluruz.

       Lisede edindiğimiz arkadaşlıklar, keşfettiğimiz yetenekler, hayatımıza dokunan insanlar hayat çizgimizde en önemli role sahip olan dönemlerden birisidir. Lisede akademik olarak kendimizi geliştirdiğimiz kadar özbenliğimizi de tanıyıp geliştiririz. Çünkü asıl başarı insanın kendini tanımaya başlamasıdır.



önceki eser / sonraki eser