Konusu:

“Kişisel gözlem ve deneyimleriniz ışığında, lise öğreniminin size ilerideki yaşamınız için kazandırdıkları hakkında ne düşünüyorsunuz?”

 

Yazar Rumuzu: Genç Okur3315

 Eser Sıra Numarası: 27022024eser18


 

                                                                                  GENÇLİĞE VE GELECEĞE BAKIŞ


 Çocukların çok renkli bir dünyası vardır. En tasasız günlerimiz çocukluk günlerimizdir. Sorumluluğun ‘s’ sinin dahi kabul edilmediği zamanlardır. Çoğu isteğimizin başkaları tarafından yerine getirildiği, kendi düş dünyamızı yönetmekten başka işimizin olmadığı bir dünyadır çocukluk. Sonra ilkokul ve ortaokul dönemine gireriz. Ucundan bir parça sorumlulukla ergenliğe giriyoruz ama hala birer çocuğuz nihayetinde. İlk bilgiler, akşamında yine kendi halimizde, kendi dünyamızda… Yavaş yavaş bir sorumluluk becerisi kazandırılır insana. Sonra bir de bakmışsın lisedesin… Hiç benzer mi ilkokulla ortaokula? Tonlarca sorumluluk… Gerçek dünyaya bir hazırlıktır lise, çocukluk ve tembellik düzenine bir vedadır. Bundan sonrası sabahın ilk ışığıyla boynumuzda bir kravatla eve veda edişlerdir. Lise, gerçek hayatın provasıdır…

 İlköğretim bize birçok katkı sunar ancak lise gerçek hayata bir hazırlık aşamasıdır. Her ne kadar gençliğin ateşiyle yapılan bazı hareketler akranlar içinde normal karşılansa da toleransın az olduğunu hissettirir insana, bir ağırlığı vardır: Mantıklı olmak durumundayız! Sonra bir arkadaş çevresi ediniriz, oradaki samimiyetle sınıftaki herhangi biriyle kurduğunuz ilişki bir değildir.  Lise yeri gelir grup çalışmalarında insana “İş başka, arkadaşlık başka.’’ demeyi öğretir. Sonra bir de akademik konuşmalar… Akademik iletişimimiz öyle ilkokul ve ortaokuldaki gibi olmaz. Öğretmenlerine karşı saygını koruyarak konuşman gerekir. Onlarla her ne kadar samimi ve cana yakın bir ilişki kurarsak kuralım herhangi bir konuda soru soracaksan saygı ile samimiyet arasında bir çizgi belirlemeliyiz.

 Sonra lise insana çok yoğun bir disiplin kazandırır. Bir defa dersler diğer seviyelerdeki gibi basit değildir, sıkı bir çalışma disiplini ister. Ayrıca yine diğer kademelerdeki gibi esnek devamsızlık hakları da olmaz. Dersleri kırk dakika boyunca daha bir dikkatle dinlemek zorundasın. Derslere zamanında gelmek konusunda yüksek disiplin edinmen gerekir çünkü artık yüksek toleranslardan yoksunuzdur. Hatta bizim okulumuzda zil çalmaz. Böylece üniversitedeki düzene iyice alışmış oluruz.

 Liselerdeki grup projeleri oldukça önemli bir konudur. İş yaşamına adım attığımızda bizden beklenen önemli yeteneklerden biri de takım çalışması yapabilmektir. Bir kişinin kişiliği proje konusunda bize uygun gelmeyebilir ve hatta bu kişi projede belirli problemlere sebebiyet verebilir fakat bizim yapmamız gereken bu problemi ivedilikle çözümleyip o kişinin de katılımıyla iyi bir proje vermektir. Dolayısıyla lise yine önemli bir beceri olan problem çözme becerisini de geliştirir diyebiliriz. Yine de bu becerilerin yanında grup çalışmalarındaki en önemli noktanın sosyal becerilerin gelişimi olduğuna inanırım; zaten sosyal becerilerimizin bir hayli seviye atladığı lisede grup çalışmaları sayesinde ister istemez sosyal açıdan çok yönlü, rahat ve başarılı bir kişilik ediniriz. Günümüzün gelişen teknolojileri ışığında yeniden yapılanan iş sektörleri açısından bakıldığında değişen dünyanın vazgeçilmez bir becerisi olacağı açıkça görülen sosyal beceriler ağının gelişiminde lisenin rolü oldukça büyüktür.

 Lise bizlere İngilizce ve ikinci bir yabancı dil öğrenme olanağı sunar. Günümüzde İngilizce zaten evrensel bir dil. Bu açıdan gelecekteki iş hayatımız için oldukça önemlidir. Bizlere sunulan dil eğitimiyle birlikte gelen İngilizce’yi lise kademesinde öğrenebilme olanağı da kaçırılmaması gereken bir fırsattır. Hatta işi aşkın bir şekilde günlük hayattaki herhangi bir araştırma ve benzeri konularda da İngilizce ’ye ihtiyaç duyarız. Bununla birlikte lise kademesi bireyi İngilizce öğrenmeye teşvik eder ve günlük hayatımızda da etkili olan İngilizce’yi bizlere sunar. Bu sayede birçok üniversitede verilen İngilizce eğitime kolaylıkla uyum sağlayabiliriz.

İngilizce’nin dışında ikinci bir dil edinimi bireye birçok yeni kapı aralar. Yine iş konusunda kilit rol oynar ve bizi güçlü kılar. Ek olarak öğrenilen dilin konuşulduğu ülkeye yerleşme veya orada iş bulabilme konusunda da bu eğitimin büyük katkısı vardır.

 Lisede edinilen arkadaşlıkların da yeri bir başkadır… Bu süreçte ömür boyu sürecek arkadaşlıklara adımlar atılır. İleride arkadaşlık ilişkilerinde çeşitli durumlara karşı alınacak tavırlar ilk önce lise düzeyinde deneyimlenir.

 Yine diğer sınıf düzeylerinden ayrı olarak lisede yarışmalar ve sosyal etkinlikler gibi fırsatlar önümüze çıkar. Artık sosyal sorumluluk projelerine dahil olma, yeni yarışmalara katılım gösterme ve yeni kurslara başlayıp kendini çok yönlü olarak geliştirmek bir marifet gibi değil de normal bir davranış veya bir zorunluluk olarak görülür. Bu çok yönlü gelişim sürecinde aynı zamanda biz öğrencilerin daha önce fark edemedikleri bazı yetenekleri ve yeni ilgi alanları ortaya çıkar. Bu açıdan zaten meslek seçiminin yapılması gereken lisede meslek seçiminde sağlıklı bir ilerleyiş söz konusu olur. Ayrıca kişinin ilgi alanına ve yetenek sınırlarına fazla dahil olmasa bile yeni beceriler edinmesinin kapasitesini sonuna kadar zorlamayı öğrettiğini de söyleyebiliriz.

 Bir de lise döneminde çoğu insanın lisenin bir döneminde de olsa edindiği bir kitap okuma alışkanlığı olur. Benimki gibi zaten süregelen bir alışkanlık vardıysa da bu oldukça farklı bir uca evrilir. Lisede okunan kitaplar değişir, kimi zaman tuğla kadar kimi zaman incecik olan ama her seferinde sonbahar ayazı gibi unutulmaz bir çarpıcı etki yaratan kitaplara geçilir. Sizi derinden sarsan ve sizi dönüştüren kitaplara…

Sonuç olarak lise, sonunda içinde bulunduğumuz izole dilmiş fanustan çıkışımızı simgeler. Bu, hayata attığımız ilk adımlardır. Lise; gerçek dünyaya, geleceğe ve gençliğe atılan bir bakıştır…



önceki eser / sonraki eser