Konusu:

“Kişisel gözlem ve deneyimleriniz ışığında, lise öğreniminin size ilerideki yaşamınız için kazandırdıkları hakkında ne düşünüyorsunuz?”

 

Yazar Rumuzu: Lavinia1877

 Eser Sıra Numarası: 27022024eser14


                                                                GELECEK İÇİN BİR MUM YAK

 

Geleceğin için bir mum yak; ışık söndüğünde karanlıkta kalan sen olmamalısın. İnsan, hayatını kaybetmeden önce yaşamalıdır. Bilmemenin değil, öğrenmemek için çabalamamanın yarattığı karanlığı yok edecek olan şey, muhayyellerinizle birlikte dağıttığınız kasvetli durumlara inat her durumda kendini belli edecek olan eğitiminizdir. Bir kelimeyle başlayan, hayat kadar karışık denklemler çözmeyle devam eden ve sizi oturduğunuz sıralar kadar eskitecek mücadelelere hazırlayan o şey; lise sıralarında kurduğunuz hayallerinizin temelidir. Yalnızca matematik değildir, edebiyat, fizik veya kimya değildir; sabırla dinleyebilmektir size bir şeyler katabilmek için çabalayan öğreticiyi, gelecekte belki de sizin omuzlarınıza yüklenecek en büyük misyondur belki de yüktür. Geleceğinizin temeli, ileride kazanacağınız her şeyin de temelidir. Nasıl bir karaktere sahip olacağınız, düşüncelerinizin hangi yoldan gitmeyi tercih edeceği ya da kendinize, nereden ne katacağınızdır. Aldığınız eğitimden kendinize ne kazandırdığınızdır. Lise eğitimi bunca cümlenin neresinde? Kim kendine ne kazandırdı, yaşamına ne kattı? Peki ya sonunda her şeyde ortak olan neydi?

Eğitimin göbeğinde; lise sıralarında, hayatın en savruk olduğu dönemde yakılan bir mumun ışığı zamanla geleceğiniz için büyüyen bir ışığa dönüşebilir ya da yakacak bir ateş olabilir. İleride dönüp baktığımızda; sabrı göreceğiz, pes etmemeyi göreceğiz, belki de bize harf öğreten öğretmene bile ne kadar minnettar olduğumuzu göreceğiz çünkü geriye baktığımızda; en büyük ışığımız eğitimimiz olacak. Kazanacağız; dinlemeyi, nasihat almayı en çok da öğrenmeyi... Peki öğrendiğimiz tek şey bunlar mıdır? Eğitim yalnızca derslerde midir? Yalnızca derslerde değil, henüz ergin bile değilken o sırların üzerinde kuracağınız bir cümlede bile olabilir eğitim. Doğru bakmayı, doğru görmeyi, insan ilişkilerini, bütün bağlamların bir noktada nasıl buluşabileceğini gösterecektir... “Eğitim, ekmek ve sudan sonra halkın en zorunlu ihtiyacıdır,” der Dante Alighieri. Eğitimin bize kazandırdığı en önemli şeylerden biri belki de “doğru” insan olabilmeyi fark etmektir ve belki de lise eğitiminin bize fark ettireceği en büyük şey, bunu fark edebilecek noktaya gelecek kadar büyüyebildiğini görmektir. İşin özü bundan mı ibarettir? “Eğitimdir ki, bir milleti ya hür, bağımsız, şanlı, yüksek bir topluluk halinde yaşatır; ya da esaret ve sefalete teslim eder,” der Mustafa Kemal Atatürk. Bütün bu sözcüklerin ortak noktada buluşabileceği bir yer veya nokta yok mudur? Bir insanın henüz gençliğinin ortasında alabildiği doğru eğitimden güzel başka ne vardır ki dünyada?

Soruların ardından bambaşka bir düşünce çıkar; “Eğitim, ferdin yaşama sanatını idare edebilmesi için rehber olmalıdır,” der Matematikçi A. North Whiteheat. Bu noktada eğitimin ve eğitimin bana göre en büyük paydası olan lise eğitiminin insanın gelecekte var olacak yaşamına katacağı en yegane şey, zaten yaşayabilmesini sağlamak mıdır? Mantıkla, insan ilişkileriyle, artıları ve eksileriyle bunu idare edebilmeyi öğrenmek midir? Bir mum yak geleceğin için, sonra ışığın geleceğini aydınlatmasına izin ver çünkü başını ellerinin arasına aldığında hatırlayacağın ilk şey elbette ki, sıraya yasladığın dirseklerin ve nereden nereye geldiğin olacaktır. Olgunlaşmak, işte tam o noktada başlar ve hiçbir insan, hiçbir başlangıcı unutmaz. Büyüyoruz, en büyük değişimleri orada yaşıyoruz; karakterimiz orada oluşuyor, sınırlarımız orada çiziliyor ve büyüyoruz. En güzel şeyleri orada yaşıyoruz, öğreniyoruz. Biz aslında o sıralarda kurduğumuz hayallerle kendimize kendimizi kazandırıyoruz. Tam da bu yüzden lise eğitiminin bize gelecekteki yaşamımız için kazandırdığı en büyük kazanç, kendimizdir. Lise sıralarında, her şeyiyle hayatı öğreniyoruz çünkü biliyoruz, yaşamımız her daim en değerli şeyimizdir. En önemli soruya geri dönüyoruz ve bence asıl cevabı hepimiz biliyoruz: Bütün düşünceler, kazançlar, değerler ortak bir noktada ve alanda toplanabilir, o alan da insandır. En büyük destekçisi ise eğitimdir, hayattır. Benim deneyimlerime ve gözlemlerime göre gelecek için yakılan her mum zaten bir insan demektir. Kibrit ise, lisenin başladığı ilk gün heyecandan uyuyamayan çocuğun gözlerindedir.



önceki eser / sonraki eser