Konusu:

“Kişisel gözlem ve deneyimleriniz ışığında, lise öğreniminin size ilerideki yaşamınız için kazandırdıkları hakkında ne düşünüyorsunuz?”

 

Yazar Rumuzu: Nermin2019

 Eser Sıra Numarası: 27022024eser30



                                                                                       GENÇLİĞE BAKIŞ

  

Öğrenmenin adı ve yaşı yoktur. Lise öğrenimini aldığımız bu dönem biz öğrencilerin hayatındaki belki de en önemli ve aslında en zor dönemlerinden biridir. Bu dönem bizim çocukluk döneminden  çıkıp gençlik dönemine adım attığımız dönemdir. Aslında bu dönem biz liseli gençlerin kişiliğinin tam oluşmaya başladığı ancak bir taraftan da akıldan çok duyguların ön plana çıktığı ergenliğin getirdiği fiziksel ve duygusal sorumluluklarla mücadele etmek zorunda kaldığı bir dönemdir. Bu dönem ergenliğe girmiş gençlerle aile arasında fikir uyuşmazlıklarının da en çok olduğu dönemdir. Aile ile hemen hemen her konuda tartışmaların yaşanabildiği, devamında ise geriye bakıldığında gülünecek olayların da fazlasıyla yaşandığı dönemdir. Aynı zamanda bu dönemde öğrencinin üniversite hayatına, mesleğe, hayata, iş hayatına kendisini hazırlama dönemidir. Bu dönem öğrencinin zihinsel, bedensel, duygusal ve ruhsal gelişiminin en yoğun olduğu dönemdir. Aynı zamanda lise öğrenimini gören biz öğrencilerin geleceğinin sırrı bu dönemde alacağı iyi bir eğitim ve öğrenimden geçmektedir.

İyi bir eğitimin en önemli özelliklerinden biri, yetiştirme görevini üstlenen kişinin gücüdür. Çünkü yetiştirme görevini üstlenen kişilerin de nitelikli şekilde yetişmeleri gerekmektedir. Ayrıca aldığımız eğitim ve yaşadığımız toplum ilişkisi de biz öğrencileri etkileyecek unsurlardan biridir. Belirli bir olgunluğa ve bilince ulaşmış toplum, eğitim meselesini de ciddiye alacaktır. Aynı şekilde birey olarak yetişen toplumun başında olan bireyler de topluma bir katkı sunmak için yeterli bilgiye ve bilince sahip olmalıdır. İyi bir eğitim anlayışı okul öncesi eğitiminden başlayıp üniversite eğitimi sonuna kadar devam eder.

Öğrencilere lise eğitimi; sosyalleşme, eleştirel düşünme ve bilgiye erişme gibi yeterlilik kazandırır. Bu yeterlilikler öğrencilerin gelecekte üniversite ve iş hayatında başarılı olması için gereklidir. Lise öğrenimimiz bizim için bu yönüyle de çok önemlidir. Bu yüzden lise hayatında güçlü bir eğitim sistemi şarttır.  Güçlü bir eğitim güçlü bir toplumu da meydana gelir. Eğitim sosyal ve ekonomik anlamda gelişmiş bir toplum oluşturmanın anahtarını sunar. Eğitimin amacı, aynı zamanda çocuğa genel anlamda  düşünmeyi öğretmektir. Ne düşüneceğini değil! Bu yüzden lise eğitimimiz gelecek için çok önemlidir. Öğretmenle öğrenci arasında her zaman gözle görülmeyen bir kişilik alışverişi vardır. Sınıf içerisinde arkadaşlık anlayışı, iyi geçinme, mutluluk hissi, düzen, otoritelere karşı sevgi, saygı hep öğretmenlerin kişiliklerinin yansımasıdır.

Okula karşı, topluma karşı, arkadaşlarımıza karşı duyduğumuz  sevgi,saygı ve onları tanıma isteğimiz  hep öğretmenlerimizin aracılığıyla kazanılıp gelişmektedir. Tavır, duygu ve düşünce bilinçleri, dünya görüşleri, dünyaya bakış açıları ve görüşlerin oluşmasında öğretmenlerimiz birinci derecede role sahiptir. Her çocuğun potansiyelli olabilir ancak her öğrenci, her programda aynı ölçüde başarılı olamaz. Bunları keşfeden, yönlendiren, geleceğe bakışı değiştiren, geleceğe imzasını atan öğretmendir. En büyük yatırım insana yapılan yatırımdır.

Lise eğitiminin amacı; ilerideki yaşantımıza ışık tutacak olan öğrencilere asgari ortak bir kültür vermek, birey ve toplum sorunlarını tanıtmak  ve çözüm yollarını aramak, ülkenin sosyal ekonomik ve kültürel kalkınmasına yardımcı olacak bilinçli öğrencileri ilgi ve yetenekleri doğrultusunda yetiştirmektir. Bunun için de her yaşta kitap okumak gerekmektedir. Özellikle de orta ve lise öğrenimi aldığımız yıllarda bu alışkanlığı kazandırmak önem arz etmektedir.

Her yaşta kitap okumanın faydaları oldukça fazla olduğu gibi ek olarak da insanların yaşam kalitesini artırıp bilgi hazinelerini de genişletir. Aynı zamanda kitap okumak, insanların zihinsel sağlıklarını da korumalarına yardımcı olur. Orta ve lise eğitimi - öğrenimi gören biz gençler kendimizi keşfetme noktasında hayata dair meraklarımızın doruk noktasında olduğu bu dönemde meraklarımızı kitap okuyarak gidermekteyiz. Kitap okumak anlama, anlatma, konuşma v.b kavramlarının gelişmesine de olanak sağlamaktadır. Bu nedenle düşünce becerilerimizin, empati yeteneğimizin ve yaratıcılığımızın gelişmesinde sağlam bir temel oluşturmak istiyorsak bol bol kitap okumalıyız. Bize lise eğitim ve öğrenimimizin kazandırdığı en önemli kavram geleceğe bakışımızı  değiştiren ve  geleceğe bakışımızı geliştiren “okumaktır”.



önceki eser