Konusu:

“Kişisel gözlem ve deneyimleriniz ışığında, lise öğreniminin size ilerideki yaşamınız için kazandırdıkları hakkında ne düşünüyorsunuz?”

 

Yazar Rumuzu: pia0000

Eser Sıra numarası: 23022024eser04


Mürekkep Bulaşıcıdır

 

Bir ülkenin gelişmişlik seviyesinin göstergelerinden biri de eğitim düzeyidir. Ortalama olarak çocuklar 3-6 yaşları arasından itibaren okul ile tanışır. Bu yazımızda  öğrencinin 14-18 yaş aralığını kapsayan lise eğitiminin önemine değineceğiz.

Lise eğitimi öğrencinin sosyal ve akademik hayatını önemli açıda şekillendirir. Okul, öğrencilerin verimli vakit geçirmesini sağlayan ve öğrenciyi okul sonrası hayata hazırlayan bir duraktır. Bu iki rolü üstlenen lise eğitimi aynı zamanda öğrencilerin arkadaş seçimine de yardımcı olur.

Geleceği şekillendirecek farklı yetenekteki gençleri bir araya getiren okul, çeşitli mesleklere sahip olacak öğrenciler yetiştirir. Bu da farklı fikirlere ve hayallere sahip olan öğrencilerin bir araya gelmesi demektir. Kimisi bu sıralarda tıp okuyup neşteriyle sanatını konuşturmak ister. Kimisi de yazar olup, kalemini konuşturup bambaşka zihinlerde farklı sayfalar açmak ister.

Lise öğrencileri, kişisel gelişim açısından büyük bir rol üstlenen ergenlik dönemi gibi sancılı bir süreci yaşarken  zamanının büyük bir kısmını okulda geçirir. Geleceğe dair kurulan hayallerin ilk tercihinin lise dönemine denk gelmesi, bir at yarışı sistemiyle öğrencilerin sınava hazırlanması belki de geliştirilebilecek pek çok yeteneğin parlamadan söndüğü bir dönemdir. Sanatsal anlamdaki yetenekler ancak öğrencinin isteği ve merakı doğrultusunda şekillenebilir.

Öğrencinin içindeki cevherin göz ardı edilmesinin yanı sıra ailelerin de öğrencinin içindeki ışığın parlamasına nasıl yardımcı olunabilir ona değinelim. Günümüzde pek çok ailenin ileride çocuğunu beyaz yakalı olarak görmek istemesi, sanatsal kabiliyetlerin paslanmasına sebep olmaktadır. Bu konuda ailenin farkındalığı yetenek zincirindeki paslara yağ görevi görmelidir. Çünkü aile çok güçlü bir bağ içeren küçük bir topluluktur. Dolayısıyla güzel bir başarı için güçlü bir aile de gereklidir. Öğrencinin moral,motivasyon ve disiplinli olma konusunda ailenin desteği önemlidir. Çünkü insanoğlu John Locke’nin dediği gibi dünyaya geldiğinde boş bir levhaya benzer. Önce aile, sonra çevre insanı şekillendirir.

Çocuğunun ihtiyaçlarını ve isteklerini gören, duyan ebeveynlerin çocukları diğerlerine kıyasen çok daha başarılıdır. Nasıl ki bir masayı dengede tutmak için ayaklara ihtiyacımız varsa bunların ilki aile, sonrasında eğitim,çevre ve kişilik özellikleri sıralanabilir. Eğer bu saydığımız dört ayaktan biri eksikse denge bozulur. Fakat ayaklar tam ise birey ne kadar zorlukla karşılaşırsa karşılaşsın dengede kalmayı başarır.

 Şimdi ise lise öğrencilerinin meslek tercihlerinde lise eğitimi nasıl bir etkiye sahip olabilir ona değineceğiz. Bildiğiniz üzere sahip olduğunuz meslek sizi hayatınız aboyunca etkileyecektir. Mutlu bir yetişkin olmak için bu dönemde doğru kararlar verilmelidir. Karar verme sürecinde her öğrencinin kendine sorduğu ‘’Acaba yapabilir miyim?’’ sorusu çok yaygındır. Bu süreçte öğrenciler başka arayışlara girer ve yeteneğinin hangi mesleğe uygun olduğunu keşfetmeye başlar. Lise öğrencileri için hayali olan mesleğe sahip olma düşüncesi, öğrenciyi hırslandırır ve azimlendirir. Bu hırs ve azim tecrübeli bir öğretmen yardımı ile şekillendiği takdirde öğrenciler için mutlu bir geleceğe adım atacak demektir.

Lise eğitiminin önemlerine ve etkilerine değindik. Özellikle ailelerin de bu lise eğitiminde büyük bir rol oynadığını belirtmiştik. Her öğrencinin başarabilme potansiyeli vardır. Bu potansiyelin ortaya çıkmasında en az öğrenci kadar aile ve okul üçgeninin sağlanması gereklidir.

Sonuç olarak bu sıralarda kimi zaman üzüldük, sevindik, başardık, kaybettik ama hiçbir zaman geleceğe dair umudumuzu kaybetmedik. İnanıyorum ki yıllardır umudumuzu kaybetmediğimiz için hiçbir pişmanlık duymayacağız ve istediğimiz mesleğe sahip olduğumuz için gelecek nesillere güzel yazılar yazarak örnek olacağız. İlerde başarı hikayemizi anlatacağımız güzel anılar yaşayacağız. Her daim ellerimizin mürekkep olması dileğiyle.

Yazıyla kalın...



önceki eser / sonraki eser